Beklim de Samariakloof: Een onvergetelijke ervaring op Kreta

29 mei 2023
Beklim de Samariakloof: Een onvergetelijke ervaring op Kreta

Kreta, het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland, is een populaire vakantiebestemming met een rijke geschiedenis, prachtige stranden en adembenemende landschappen. Een van de meest iconische en avontuurlijke ervaringen die je kunt beleven op Kreta, is het beklimmen van de Samariakloof. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door deze indrukwekkende kloof en delen we alle informatie die je nodig hebt voor een onvergetelijke tocht.

Wat is de Samariakloof?

De Samariakloof is met zijn 16 kilometer lengte de langste kloof in Europa. Het ligt in het zuidwesten van Kreta, in het hart van het Nationaal Park van Samaria. Het park werd in 1962 opgericht om het ecosysteem en de zeldzame flora en fauna van het gebied te beschermen. De kloof dankt zijn naam aan het oude Byzantijnse dorp 'Samaria', dat halverwege de kloof ligt. De Samariakloof is een van de meest populaire wandelroutes op Kreta en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Hoe bereid je je voor op de beklimming?

Voordat je aan de wandeling begint, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden om je ervaring zo aangenaam mogelijk te maken:

  1. Kies het juiste seizoen: De Samariakloof is geopend van mei tot oktober, maar het beste seizoen om de kloof te bezoeken is in het voor- of najaar, wanneer de temperaturen iets koeler zijn en er minder toeristen zijn. In de wintermaanden is de kloof gesloten vanwege het gevaar voor vallende rotsen en overstromingen.

  2. Kies geschikte kleding en uitrusting: Zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen draagt met een goede grip, aangezien het pad soms rotsachtig en oneffen kan zijn. Draag lichte, ademende kleding en neem een hoed en zonnebrandcrème mee om jezelf te beschermen tegen de zon. Het is ook aan te raden om een lichte regenjas en een extra laag kleding mee te nemen, voor het geval het weer omslaat.

  3. Neem voldoende water en snacks mee: Hoewel er tijdens de wandeling enkele bronnen zijn waar je drinkwater kunt bijvullen, is het belangrijk om voldoende water mee te nemen. Neem ook wat snacks of een lunchpakket mee voor onderweg, aangezien er geen winkels of restaurants in de kloof zijn.

  4. Zorg voor een goede gezondheid en conditie: De wandeling door de Samariakloof is behoorlijk inspannend en duurt gemiddeld 5 tot 7 uur, afhankelijk van je wandeltempo. Zorg ervoor dat je in een goede fysieke conditie bent en geen ernstige medische problemen hebt voordat je aan de wandeling begint.

De wandelroute door de Samariakloof

De wandelroute door de Samariakloof begint bij het dorp Xyloskalo, op een hoogte van 1.230 meter boven zeeniveau. Vanaf hier daal je af in de kloof, die op sommige plaatsen slechts 3 meter breed is en wordt omringd door rotswanden van wel 300 meter hoog. Het pad is goed gemarkeerd en wordt regelmatig onderhouden.

Na ongeveer 3 kilometer bereik je het verlaten dorpje Agios Nikolaos, waar je een kleine kapel en enkele ruïnes kunt vinden. Dit is een goede plek voor een korte pauze en om wat foto's te maken.

Verderop in de kloof kom je bij het dorp Samaria, dat in 1962 werd verlaten toen het Nationaal Park werd opgericht. Hier bevindt zich een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over de geschiedenis en het ecosysteem van het park.

Na Samaria wordt het pad smaller en rotsachtiger en volg je de rivierbedding van de Megalopotamos-rivier. Onderweg kom je verschillende bronnen tegen waar je je waterfles kunt bijvullen.

Het laatste deel van de wandeling voert je door de spectaculaire 'IJzeren Poort', het smalste deel van de kloof, waar de rotswanden slechts 3 meter van elkaar verwijderd zijn en een hoogte van 300 meter bereiken.

De wandeling eindigt bij het kustdorp Agia Roumeli, waar je kunt ontspannen op het strand en genieten van een welverdiende maaltijd in een van de lokale taverna's. Vanuit Agia Roumeli kun je een veerboot nemen naar Chora Sfakion, Sougia of Paleochora, waar je een bus kunt nemen terug naar je accommodatie.

Flora en fauna in de Samariakloof

Tijdens je wandeling door de kloof krijg je de kans om een verscheidenheid aan planten- en diersoorten te zien. Kreta staat bekend om zijn unieke biodiversiteit, met veel endemische soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Enkele van de meest opmerkelijke soorten die je in de Samariakloof kunt tegenkomen, zijn de Kretenzische wilde geit (Kri-Kri), de Bonelli's adelaar en de zeldzame Kretenzische cyclaam.

Het beklimmen van de Samariakloof is een unieke en onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Kreta. Met zijn adembenemende landschappen, rijke biodiversiteit en fascinerende geschiedenis, biedt de kloof een avontuur dat zowel uitdagend als inspirerend is. Bereid je goed voor, trek je wandelschoenen aan en ontdek de wonderen van de Samariakloof!