Bezoek het indrukwekkende Heraklion Archeologisch Museum op Kreta

3 augustus 2023
Bezoek het indrukwekkende Heraklion Archeologisch Museum op Kreta

Kreta, het grootste en meest bevolkte eiland van Griekenland, is wereldwijd bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden en levendige cultuur. Maar wist je dat Kreta ook de thuisbasis is van een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld? Het Heraklion Archeologisch Museum, gelegen in de hoofdstad van het eiland, Heraklion, is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de oude Griekse beschaving en de fascinerende Minoïsche cultuur.

Een korte geschiedenis van het Heraklion Archeologisch Museum

Het Heraklion Archeologisch Museum werd opgericht in 1883 en is gewijd aan de studie, conservering en tentoonstelling van Kreta's rijke archeologische erfgoed. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 15.000 objecten, variërend van de prehistorie tot de Romeinse tijd. Het is vooral bekend om zijn ongeëvenaarde verzameling Minoïsche kunst en artefacten, die dateren uit het Neolithicum tot de late Bronstijd (ca. 7000-1100 v.Chr.).

De collectie van het museum is gehuisvest in een prachtig modern gebouw dat in 1937 werd geopend en ontworpen door de Griekse architect Patroklos Karantinos. Het gebouw heeft onlangs een uitgebreide renovatie ondergaan en is nu nog indrukwekkender en gastvrijer dan ooit.

Wat te verwachten tijdens een bezoek aan het Heraklion Archeologisch Museum

Bij het betreden van het Heraklion Archeologisch Museum, zul je meteen onder de indruk zijn van de uitgestrekte en lichte tentoonstellingsruimtes. De collectie is verdeeld over twee verdiepingen en is chronologisch en thematisch georganiseerd, waardoor je gemakkelijk je weg kunt vinden door de fascinerende geschiedenis van Kreta.

De Minoïsche collectie

Het hoogtepunt van het museum is ongetwijfeld de Minoïsche collectie, die de grootste en meest complete ter wereld is. De Minoïsche beschaving, genoemd naar de legendarische koning Minos, was de eerste geavanceerde beschaving in Europa en bereikte zijn hoogtepunt tussen 2000 en 1450 v.Chr. De Minoïsche collectie van het Heraklion Archeologisch Museum omvat artefacten uit de beroemde paleizen van Knossos, Phaistos, Malia en Zakros, evenals uit tal van andere Minoïsche nederzettingen op Kreta.

Enkele van de meest opmerkelijke Minoïsche objecten die je in het museum kunt bewonderen zijn:

De prehistorische en historische collecties

Naast de Minoïsche collectie, heeft het Heraklion Archeologisch Museum ook indrukwekkende prehistorische en historische collecties die de vroege geschiedenis van Kreta en zijn interactie met andere oude beschavingen van het Middellandse Zeegebied documenteren.

Enkele hoogtepunten uit deze collecties zijn:

Praktische informatie voor een bezoek aan het Heraklion Archeologisch Museum

Het Heraklion Archeologisch Museum is dagelijks geopend, behalve op enkele nationale feestdagen. De openingstijden zijn meestal van 08.00 tot 20.00 uur in de zomer en van 08.00 tot 15.00 uur in de winter. De toegangsprijzen zijn redelijk en er zijn kortingen beschikbaar voor studenten, senioren en groepen.

Het museum is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto, en er zijn parkeergelegenheden in de buurt. Het ligt op loopafstand van vele andere bezienswaardigheden in het centrum van Heraklion, zoals de Venetiaanse vesting Koules, de Sint-Minaskathedraal en de Morosini-fontein op het Lions-plein.

Vergeet niet om voldoende tijd uit te trekken voor je bezoek, want er is zoveel te zien en te ontdekken in het Heraklion Archeologisch Museum. Een bezoek aan dit indrukwekkende museum is een onvergetelijke ervaring die je een diepgaand inzicht zal geven in de rijke en fascinerende geschiedenis van Kreta en zijn oude beschavingen.