De Prachtige Kloven van Kreta

10 juli 2023
De Prachtige Kloven van Kreta

Kreta, het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige stranden en indrukwekkende bergen. Maar wist je dat Kreta ook thuisbasis is van enkele van de meest spectaculaire kloven in Europa? In dit blogitem zullen we de prachtige kloven van Kreta verkennen, inclusief hun geschiedenis, unieke kenmerken en avontuurlijke wandelmogelijkheden.

De Samariakloof

De Samariakloof is misschien wel de beroemdste kloof van Kreta en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Deze indrukwekkende kloof is 16 kilometer lang en is gelegen in het Nationaal Park Samaria, in het westen van Kreta. De kloof is vernoemd naar het oude dorp Samaria, dat in de kloof ligt en tijdens de Byzantijnse periode werd gesticht.

Het wandelpad door de Samariakloof begint bij het plateau van Omalos, op een hoogte van 1.200 meter, en eindigt aan de zuidkust van Kreta bij het dorp Agia Roumeli. De wandeling duurt ongeveer 5 tot 7 uur, afhankelijk van je tempo en ervaring. Het pad is goed aangegeven en wordt regelmatig onderhouden, maar het is belangrijk om goede wandelschoenen en voldoende water mee te nemen.

Een van de meest indrukwekkende delen van de Samariakloof is de 'IJzeren Poort', een smalle doorgang waar de kloof slechts 3 meter breed is en de rotswanden meer dan 300 meter hoog zijn. Dit is een adembenemend gezicht en een hoogtepunt van de wandeling.

De Imbroskloof

De Imbroskloof is een andere populaire kloof op Kreta en ligt ten oosten van de Samariakloof. Met een lengte van 8 kilometer is het een kortere wandeling dan de Samariakloof, maar zeker niet minder spectaculair. De Imbroskloof begint in het dorp Imbros en eindigt bij het dorp Komitades, op een steenworp afstand van de zuidkust.

De wandeling door de Imbroskloof duurt ongeveer 3 tot 4 uur en is minder veeleisend dan de Samariakloof, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen met kinderen of voor diegenen die op zoek zijn naar een kortere wandeling. Net als bij de Samariakloof is het pad goed onderhouden en duidelijk aangegeven.

De Imbroskloof staat bekend om zijn indrukwekkende rotswanden en smalle doorgangen, waarvan sommige slechts 2 meter breed zijn. Het landschap varieert van dichte bossen tot open vlaktes en biedt een verbluffend uitzicht op de zee en de omliggende bergen.

De Richtiskloof

De Richtiskloof, gelegen in het oosten van Kreta, is een verborgen parel en minder bekend bij toeristen. Met een lengte van 4,5 kilometer is het een kortere wandeling, maar de watervallen en weelderige vegetatie maken het tot een onvergetelijke ervaring. De kloof begint bij het dorp Exo Mouliana en eindigt bij het kiezelstrand van Richti.

De wandeling door de Richtiskloof duurt ongeveer 3 uur en is relatief eenvoudig, met enkele steilere gedeelten en smalle bruggen. Het pad is goed onderhouden en het hele jaar door toegankelijk, hoewel het na zware regenval modderig kan zijn.

De waterval van Richti is het hoogtepunt van de kloof, met een hoogte van 20 meter en een klein meertje aan de voet waar je kunt zwemmen. Dit is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Kreta.

De Zakroskloof

De Zakroskloof, ook wel 'de kloof der doden' genoemd, ligt in het oosten van Kreta en is een unieke wandelervaring vanwege de archeologische betekenis. De kloof dankt zijn naam aan de Minoïsche begraafplaatsen die in de rotswanden zijn gevonden en stamt uit de Bronstijd.

De wandeling door de Zakroskloof is 7 kilometer lang en begint bij het dorp Ano Zakros en eindigt bij het kustdorp Kato Zakros. De wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur en is relatief eenvoudig, met enkele steilere gedeelten en rotsachtige paden.

De archeologische vindplaatsen langs de kloof zijn een fascinerend hoogtepunt, evenals de prachtige natuurlijke landschappen en uitzicht op de zee bij Kato Zakros. Na de wandeling kun je genieten van een verfrissende duik in de zee en een traditionele Kretenzische maaltijd in een van de lokale tavernes.

Kreta's prachtige kloven bieden een unieke en avontuurlijke manier om het eiland te verkennen en te genieten van de adembenemende natuurlijke schoonheid. Of je nu kiest voor de beroemde Samariakloof, de familievriendelijke Imbroskloof, de weelderige Richtiskloof of de historische Zakroskloof, je zult ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring opdoen tijdens je bezoek aan Kreta.