Een kijkje in het historische Kapsa Monastery op Kreta

23 mei 2023
Een kijkje in het historische Kapsa Monastery op Kreta

Kreta, het grootste Griekse eiland, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, rijke cultuur en fascinerende geschiedenis. Terwijl stranden en archeologische vindplaatsen de meeste toeristen trekken, zijn er talloze verborgen parels die een bezoek waard zijn. Een van die parels is het Kapsa Monastery, een prachtig klooster met een rijke geschiedenis en een bijzondere ligging. In dit blogartikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar dit fascinerende klooster en laten we je kennismaken met de verhalen en legendes die het omringen.

De ligging van Kapsa Monastery

Het Kapsa Monastery bevindt zich aan de zuidoostelijke kust van Kreta, op ongeveer 40 kilometer van de stad Ierapetra en 10 kilometer van het dorp Makrigialos. Het klooster ligt op een rotsachtige heuvel, direct aan de rand van de spectaculaire Pervolakia-kloof. De ligging van het klooster is adembenemend, met een panoramisch uitzicht op de Libische Zee en de omliggende bergen. Het is dan ook geen wonder dat deze plek al eeuwenlang een bron van inspiratie en spiritualiteit is voor monniken en pelgrims.

De geschiedenis van Kapsa Monastery

Hoewel de exacte datum van de stichting van het Kapsa Monastery onbekend is, zijn er aanwijzingen dat het klooster al in de 15e eeuw bestond. De eerste schriftelijke vermelding van het klooster dateert echter uit de 18e eeuw. In die tijd speelde het klooster een belangrijke rol in de strijd tegen de Ottomaanse overheersing op Kreta. Het klooster bood onderdak aan opstandelingen en diende als opslagplaats voor wapens en munitie.

In de loop der eeuwen heeft het Kapsa Monastery verschillende keren te maken gehad met verwoestingen en plunderingen. Desondanks wist het klooster steeds weer op te krabbelen en zijn spirituele en culturele betekenis te behouden. Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het klooster vond plaats in de 19e eeuw, toen de monnik Joseph Gerontoyannis - beter bekend als Papa Giorgis - zich in het klooster vestigde.

Papa Giorgis en de legende van het Kapsa Monastery

Papa Giorgis is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Kapsa Monastery. Hij werd geboren in het nabijgelegen dorp Pefki en leidde een leven van ascese en toewijding aan God. In 1841 besloot hij zich in het vervallen Kapsa Monastery te vestigen en begon hij met de wederopbouw van het klooster.

Naast zijn werkzaamheden aan het klooster, stond Papa Giorgis bekend om zijn wonderbaarlijke genezingen en zijn strijd tegen de Ottomaanse overheersers. Hij werd een geliefde figuur onder de lokale bevolking en zijn roem verspreidde zich over heel Kreta. Na zijn dood in 1878 werd hij heilig verklaard door de Grieks-Orthodoxe Kerk en zijn graf in het klooster werd een bedevaartsoord voor gelovigen.

De legende van Papa Giorgis en het Kapsa Monastery wordt vaak geassocieerd met een wonderbaarlijke gebeurtenis die plaatsvond tijdens de Ottomaanse overheersing. Volgens de overlevering probeerden de Ottomaanse troepen het klooster te verwoesten, maar werden ze op wonderbaarlijke wijze verblind door een fel licht dat uit het klooster kwam. Dit wordt gezien als een goddelijke interventie en een teken van de heiligheid van Papa Giorgis en het Kapsa Monastery.

Het Kapsa Monastery vandaag de dag

Tegenwoordig is het Kapsa Monastery een prachtig gerestaureerd complex, dat nog steeds in gebruik is als een werkend klooster. Het klooster bestaat uit een hoofdkerk, gewijd aan Johannes de Doper, en verschillende bijgebouwen, waaronder een museum, een bibliotheek en verblijfsruimtes voor monniken.

In het museum kunnen bezoekers religieuze artefacten, iconen en manuscripten bewonderen die getuigen van de lange en rijke geschiedenis van het klooster. Het graf van Papa Giorgis bevindt zich ook in het klooster en trekt nog steeds pelgrims en toeristen die zijn zegen willen ontvangen.

Een bezoek aan Kapsa Monastery

Een bezoek aan het Kapsa Monastery is een unieke ervaring die je een glimp biedt van het spirituele en historische erfgoed van Kreta. Vanwege de afgelegen ligging is het klooster niet altijd gemakkelijk te bereiken, maar het is zeker de moeite waard om de reis te maken. Het klooster is het hele jaar door geopend voor bezoekers en de toegang is gratis.

Naast het verkennen van het klooster zelf, kunnen bezoekers ook genieten van de prachtige omgeving en de vele wandelroutes in de omgeving. De Pervolakia-kloof is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers, en biedt adembenemende uitzichten en een rijke flora en fauna.

Als je Kreta bezoekt en op zoek bent naar een unieke en inspirerende ervaring, mag een bezoek aan het Kapsa Monastery zeker niet ontbreken op je reisroute. Het klooster is een levend bewijs van de rijke geschiedenis, cultuur en spiritualiteit van het eiland en zal je ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten.