Het geheim van Spinalonga Island: ontdek het verhaal achter deze unieke plek

26 september 2023
Het geheim van Spinalonga Island: ontdek het verhaal achter deze unieke plek

Als je op zoek bent naar een unieke en historische ervaring tijdens je vakantie op Kreta, dan moet je Spinalonga Island zeker bezoeken. Dit kleine eilandje heeft een bijzondere geschiedenis, die je terugvoert naar de tijd waarin het nog een leprakolonie was. Vandaag de dag is het een populaire toeristische bestemming, waar je kunt genieten van de prachtige omgeving en de rijke geschiedenis van het eiland kunt ontdekken.

Wat is Spinalonga Island?

Spinalonga Island is een klein eilandje voor de noordoostelijke kust van Kreta. Het eiland is ongeveer 8 hectare groot en heeft een lange geschiedenis als leprakolonie. In 1903 werd het eiland door de Griekse overheid aangewezen als quarantainegebied voor leprapatiënten. Hier werden zij geïsoleerd van de rest van de samenleving en verzorgd door een klein team van artsen en verpleegkundigen.

De leprakolonie op Spinalonga Island bleef in gebruik tot 1957. In dat jaar werd de ziekte lepra onder controle gebracht door de introductie van antibiotica. Na de sluiting werd het eiland verlaten en veranderde het in een spookstad. Pas in de jaren '80 werd het eiland weer opengesteld voor toeristen.

Hoe kom je bij Spinalonga Island?

Je kunt Spinalonga Island alleen bereiken per boot vanuit de nabijgelegen steden Plaka en Elounda. Er zijn verschillende touroperators die tours aanbieden naar het eiland, maar je kunt ook zelf een boot huren en het eiland op eigen gelegenheid verkennen.

Wat kun je doen op Spinalonga Island?

Er is genoeg te doen op Spinalonga Island, of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of gewoon lekker wil ontspannen.

Bezoek de oude leprakolonie

Het hoogtepunt van een bezoek aan Spinalonga Island is natuurlijk het verkennen van de oude leprakolonie. Hier kun je de overblijfselen zien van de huizen, kerken, ziekenhuizen en andere gebouwen die werden gebruikt door de leprapatiënten. Er zijn ook enkele musea op het eiland die zich richten op de geschiedenis van de kolonie en de mensen die er woonden.

Geniet van de prachtige omgeving

Spinalonga Island is omringd door kristalhelder water en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en kustlijn van Kreta. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Er zijn verschillende stranden op het eiland waar je kunt zwemmen en zonnen.

Maak een wandeling door de natuur

Het eiland is ook de thuisbasis van verschillende soorten flora en fauna. Er zijn verschillende wandelpaden die door het eiland lopen en je de kans geven om de natuur van dichtbij te bekijken. Je kunt ook een wandeling maken naar de top van de heuvel voor een prachtig uitzicht op de omgeving.

Het verhaal achter Spinalonga Island

Het verhaal van Spinalonga Island is er een van isolatie en hoop. De leprakolonie werd opgericht in een tijd waarin lepra nog als een ongeneeslijke ziekte werd beschouwd. De patiënten werden verstoten uit de samenleving en naar het eiland gestuurd om te worden verzorgd door een klein team van artsen en verpleegkundigen.

Ondanks de omstandigheden slaagden de bewoners van Spinalonga Island erin om een gemeenschap op te bouwen. Ze bouwden huizen, kerken en andere gebouwen en richtten zelfs een eigen krant op. De kolonie was een plek van hoop en solidariteit in een tijd waarin de meeste mensen de leprapatiënten als paria's beschouwden.

Vandaag de dag is Spinalonga Island een herinnering aan deze moeilijke tijd in de geschiedenis van Kreta. Het eiland is een eerbetoon aan de mensen die er woonden en hun strijd tegen een ziekte die de samenleving had uitgesloten.

Spinalonga Island is een unieke en historische bestemming die je niet mag missen tijdens je vakantie op Kreta. Het eiland biedt prachtige natuur, een rijke geschiedenis en een kans om te ontspannen en tot rust te komen. Het verhaal van de leprakolonie op Spinalonga Island is er een van hoop en gemeenschap en herinnert ons eraan dat er altijd licht is, zelfs in de moeilijkste tijden.