Het verkennen van de Kretenzische kustlijn per zeilboot

7 juli 2023
Het verkennen van de Kretenzische kustlijn per zeilboot

Kreta, het grootste eiland van Griekenland en de vijfde grootste in de Middellandse Zee, is een paradijs voor zeilers. Zijn lange en gevarieerde kustlijn, prachtige stranden, kristalheldere wateren en fascinerende geschiedenis maken het de perfecte bestemming voor een zeilavontuur. In dit blogartikel nemen we je mee op een onvergetelijke reis langs de Kretenzische kustlijn per zeilboot en ontdekken we enkele van de meest bijzondere plekjes van dit betoverende eiland.

De Kretenzische kustlijn: een paradijs voor zeilers

De kustlijn van Kreta strekt zich uit over meer dan 1.000 kilometer en biedt zeilers een breed scala aan ervaringen en bezienswaardigheden. Van de indrukwekkende kliffen en grotten in het westen tot de rustige baaien en traditionele vissersdorpjes in het oosten, er is voor elk wat wils op dit prachtige eiland.

Een van de belangrijkste voordelen van het verkennen van Kreta per zeilboot is de vrijheid om in je eigen tempo te reizen en plaatsen te bezoeken die anders misschien moeilijk te bereiken zijn. Bovendien zijn de weersomstandigheden op Kreta ideaal voor zeilen, met warme temperaturen, heldere luchten en een constante noordwestenwind die bekend staat als de 'Meltemi'.

Van west naar oost: een route langs de Kretenzische kustlijn

Begin je zeilavontuur in de historische stad Chania, gelegen aan de noordwestkust van Kreta. Chania is een geweldige plek om je reis te starten, met zijn pittoreske oude haven, smalle straatjes en levendige markten. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het beroemde Venetiaanse fort en de prachtige vuurtoren voordat je uitvaart.

Zet koers naar het westen en ontdek de adembenemende stranden van Balos en Falassarna, beide bekend om hun turquoise wateren en ongerepte natuur. Falassarna is ook de thuisbasis van een oude haven die dateert uit de 4e eeuw voor Christus, dus neem de tijd om de archeologische vindplaats te verkennen.

Vervolg je reis naar het zuidwesten van Kreta en bezoek het beroemde Elafonisi-strand, een beschermd natuurgebied met roze zandstranden en ondiepe lagunes. Elafonisi is de perfecte plek om te ontspannen, zwemmen en snorkelen in het kristalheldere water.

Navigeer langs de ruige zuidkust van Kreta en ontdek enkele van de meest afgelegen en ongerepte stranden van het eiland, zoals Agios Pavlos en Triopetra. Deze afgelegen baaien zijn alleen per boot bereikbaar, waardoor ze een ideale bestemming zijn voor zeilers die op zoek zijn naar rust en stilte.

Aangekomen in het zuiden, bezoek het charmante dorpje Loutro, alleen bereikbaar per boot of te voet. Loutro is een rustig toevluchtsoord met witte huisjes, kristalhelder water en een ontspannen sfeer. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van een heerlijke Kretenzische maaltijd in een van de lokale taverna's.

Vervolg je zeiltocht naar het oosten en ontdek de prachtige baai van Plakias, omgeven door indrukwekkende bergen en bekend om zijn uitgestrekte zandstrand. Plakias is een uitstekende plek om te zwemmen, snorkelen en zonnebaden, en biedt ook tal van watersportmogelijkheden.

Navigeer verder naar het oosten en bereik de zuidelijke stad Ierapetra, de meest zuidelijke stad van Europa. Ierapetra is de perfecte uitvalsbasis om het nabijgelegen eiland Chrissi te bezoeken, een onbewoond eiland met prachtige stranden, helder water en een uniek cederbos.

Ten slotte, zeil naar het oosten en bereik de stad Sitia, gelegen aan de noordoostelijke kust van Kreta. Sitia is een rustige en authentieke Kretenzische stad met een mooie haven, een Venetiaans kasteel en een archeologisch museum. Vanuit Sitia kun je het nabijgelegen Vai-strand bezoeken, beroemd om zijn palmbos en exotische sfeer.

Conclusie: een onvergetelijk zeilavontuur op Kreta

Het verkennen van de Kretenzische kustlijn per zeilboot is een onvergetelijke ervaring die je de kans geeft om het beste van dit prachtige eiland te ontdekken. Van de indrukwekkende kliffen en grotten in het westen tot de rustige baaien en traditionele vissersdorpjes in het oosten, Kreta biedt zeilers een breed scala aan ervaringen en bezienswaardigheden. Dus waar wacht je op? Hijs de zeilen en beleef een onvergetelijk avontuur op het betoverende eiland Kreta!