Ontdek de Charmes van Rethymno Old Town: Een Reis naar het Verleden

16 mei 2023
Ontdek de Charmes van Rethymno Old Town: Een Reis naar het Verleden

Kreta, het grootste eiland van Griekenland en de bakermat van de oude Minoïsche beschaving, heeft veel te bieden aan haar bezoekers. Een van de meest fascinerende en charmante bestemmingen op het eiland is Rethymno Old Town, een prachtig bewaard gebleven historische stad aan de noordkust van Kreta. Rethymno, de derde grootste stad op het eiland, is een plek waar geschiedenis en cultuur samenkomen in een schilderachtige omgeving. In dit artikel nemen we je mee op een reis door Rethymno Old Town en haar rijke verleden.

Geschiedenis van Rethymno Old Town

Rethymno heeft een lange en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de Minoïsche beschaving rond 1600 voor Christus. Door de eeuwen heen hebben verschillende beschavingen hun sporen achtergelaten in de stad, waaronder Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen. Deze invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de architectuur en cultuur van Rethymno Old Town, wat het een unieke bestemming maakt voor geschiedenisliefhebbers en toeristen van over de hele wereld.

Venetiaanse invloeden

Rethymno werd in de 13e eeuw veroverd door de Venetianen, die het eiland meer dan vier eeuwen regeerden. De Venetiaanse invloed is nog steeds duidelijk zichtbaar in de architectuur van Rethymno Old Town. Het meest opvallende voorbeeld hiervan is het imposante Fortezza, een Venetiaans fort gebouwd in de 16e eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen. Het fort is een van de best bewaarde Venetiaanse forten in Griekenland en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende zee.

Andere belangrijke Venetiaanse monumenten in Rethymno Old Town zijn de Rimondi-fontein, een prachtige fontein uit de 17e eeuw versierd met leeuwenkoppen en Korinthische zuilen, en de Loggia, een indrukwekkend Venetiaans gebouw dat nu dienst doet als museum en tentoonstellingsruimte.

Ottomaanse invloeden

Na de Venetiaanse periode kwamen de Ottomanen aan de macht in Rethymno, wat resulteerde in een mix van culturen en architecturale stijlen. Verschillende moskeeën en Turkse baden zijn bewaard gebleven uit deze periode en zijn nu belangrijke monumenten in Rethymno Old Town.

Een van de meest opvallende Ottomaanse gebouwen in de stad is de Neratze-moskee, oorspronkelijk een kerk gewijd aan de Heilige Maagd Maria en later omgebouwd tot een moskee. Tegenwoordig is het een concertzaal en een belangrijk cultureel centrum in Rethymno. Een ander belangrijk Ottomaans monument is de Kara Mousa Pasha-moskee, gelegen aan de rand van de oude stad.

Rondwandelen in Rethymno Old Town

Een van de beste manieren om Rethymno Old Town te verkennen is door simpelweg rond te dwalen door de smalle, geplaveide straatjes en steegjes. Dit stelt je in staat om de charme en schoonheid van deze historische stad echt te waarderen. Terwijl je door de straten loopt, zul je een breed scala aan lokale winkels, cafés, restaurants en ambachtelijke werkplaatsen tegenkomen, waar je de gelegenheid hebt om lokale producten en souvenirs te kopen.

Bezoek de oude haven

Een bezoek aan Rethymno Old Town is niet compleet zonder een wandeling langs de pittoreske oude haven. Deze charmante haven biedt een prachtig uitzicht op de zee en is de perfecte plek om te genieten van een kopje koffie of een heerlijke maaltijd in een van de vele taverna's en restaurants langs de kade.

Proef de lokale keuken

De Kretenzische keuken is beroemd om zijn gezonde en smakelijke gerechten, en Rethymno Old Town is de perfecte plek om deze heerlijke culinaire traditie te ervaren. Probeer lokale specialiteiten zoals dakos (Kretenzische rusks met tomaten en feta), kalitsounia (kaas- of spinaziepasteitjes) en natuurlijk een glas lokale Kretenzische wijn.

Festivals en evenementen

Rethymno Old Town is het hele jaar door een levendige en bruisende plek, met tal van festivals en evenementen die de lokale cultuur en tradities vieren. Een van de grootste evenementen is het Rethymno Carnival, een jaarlijks festival dat plaatsvindt in februari of maart en dat mensen van over het hele eiland aantrekt. Het carnaval wordt gekenmerkt door kleurrijke parades, kostuumfeesten en openluchtconcerten.

Een ander belangrijk evenement in Rethymno Old Town is de Renaissance Festival, dat meestal plaatsvindt in juli en augustus. Dit festival is gewijd aan de kunst en cultuur van de Renaissance-periode en omvat theatervoorstellingen, concerten en tentoonstellingen in de historische gebouwen van de stad.

Rethymno Old Town is een betoverende en historische bestemming die bezoekers een unieke kans biedt om de rijke geschiedenis en cultuur van Kreta te ervaren. Van de prachtige Venetiaanse en Ottomaanse architectuur tot de bruisende festivals en heerlijke lokale keuken, er is voor elk wat wils in deze charmante stad. Dus als je van plan bent om Kreta te bezoeken, zorg er dan voor dat Rethymno Old Town op je lijst van must-see bestemmingen staat.