Ontdek de fascinerende geschiedenis van Kreta: Bezoek de historische sites van het eiland

20 september 2023
Ontdek de fascinerende geschiedenis van Kreta: Bezoek de historische sites van het eiland

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot het Neolithicum. Het eiland is de thuisbasis van talloze historische bezienswaardigheden, van oude tempels en paleizen tot middeleeuwse forten en kloosters. Als u geïnteresseerd bent in geschiedenis, dan is een bezoek aan de historische sites van Kreta een must. In deze blog post delen we enkele van de meest opmerkelijke historische bezienswaardigheden van Kreta.

Knossos Paleis

Het Knossos Paleis is een van de bekendste archeologische vindplaatsen van Kreta en een van de belangrijkste overblijfselen van de Minoïsche beschaving. Het paleis dateert uit de 16e eeuw voor Christus en diende als het politieke en culturele centrum van de Minoïsche beschaving. Het paleis was ook de thuisbasis van de legendarische koning Minos, die volgens de mythologie van Kreta de Minotaurus gevangenhield in het Labyrint. Het paleis van Knossos werd in de jaren 1900 opgegraven door de Britse archeoloog Arthur Evans en is sindsdien gerestaureerd en geopend voor bezoekers.

Phaestos Paleis

Het Phaestos Paleis is een ander indrukwekkend overblijfsel van de Minoïsche beschaving. Het paleis dateert uit dezelfde periode als het Knossos Paleis en diende als een belangrijk centrum van de handel en het religieuze leven. Het paleis van Phaestos ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende vallei. Het paleis is opgegraven en gerestaureerd en is nu open voor bezoekers.

Arkadi Klooster

Het Arkadi Klooster is een van de belangrijkste religieuze monumenten van Kreta en een symbool van de strijd voor de onafhankelijkheid van Kreta. Het klooster werd gesticht in de 5e eeuw na Christus en diende als een belangrijk centrum van het religieuze en culturele leven op het eiland. In 1866 werd het klooster aangevallen door de Ottomaanse troepen die op zoek waren naar onafhankelijkheidsstrijders. Meer dan 900 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, zochten hun toevlucht in het klooster. Uiteindelijk kozen ze ervoor om zichzelf op te blazen in plaats van zich over te geven aan de Ottomanen. Het Arkadi Klooster is nu een museum en een bedevaartsoord.

Fortezza Kasteel

Het Fortezza Kasteel is een middeleeuws fort in Rethymno, dat werd gebouwd door de Venetianen in de 16e eeuw. Het kasteel diende als een belangrijk strategisch punt tijdens de Venetiaanse bezetting van Kreta en werd later gebruikt door de Ottomaanse troepen. Het Fortezza Kasteel biedt een prachtig uitzicht op de stad Rethymno en de omliggende zee en is een populaire toeristische attractie.

Gortys

Gortys was een oude stad in het zuiden van Kreta en een belangrijk centrum van de Romeinse en Byzantijnse beschavingen. Het was ook de plaats waar het eerste christelijke bisdom van Kreta werd gesticht. Gortys heeft talloze historische bezienswaardigheden, waaronder een Romeins theater, een oude basiliek en een reeks indrukwekkende mozaïeken.

Samariakloof

De Samariakloof is een natuurlijk wonder in het zuiden van Kreta. Het is de langste kloof van Europa en biedt een prachtige omgeving voor wandelaars en natuurliefhebbers. De kloof is ongeveer 16 km lang en loopt door een prachtig landschap van kliffen, rotsen en watervallen. Onderweg kunt u talloze historische bezienswaardigheden zien, zoals oude nederzettingen en kloosters.

Kreta is een eiland met een rijke geschiedenis en cultuur en er zijn talloze historische bezienswaardigheden te zien. Van oude paleizen en tempels tot middeleeuwse forten en kloosters, er is voor elk wat wils. Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, religie of natuur, een bezoek aan de historische sites van Kreta is een onvergetelijke ervaring.