Ontdek de verborgen parels: De mooiste wandelroutes van Kreta langs de kust

26 november 2023
Ontdek de verborgen parels: De mooiste wandelroutes van Kreta langs de kust

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, staat bekend om zijn adembenemende natuur en prachtige kustlijn. Het is dan ook de perfecte bestemming voor wandelliefhebbers. Of je nu houdt van langeafstandswandelingen of liever korte wandelroutes verkent, Kreta heeft voor elk wat wils. In deze blogpost nemen we je mee langs de mooiste wandelroutes van Kreta langs de kust. Bereid je voor op spectaculaire uitzichten, pittoreske dorpjes en ongerepte natuur!

1. De Samariakloof

De Samariakloof is een van de bekendste wandelroutes van Kreta en trekt jaarlijks duizenden wandelaars van over de hele wereld. Deze route begint in het dorp Omalos en voert je door een indrukwekkende kloof van maar liefst 16 kilometer lang. Onderweg kom je langs steile kliffen, kristalheldere beekjes en prachtige bloemen en planten. Het hoogtepunt van de wandeling is de 'IJzeren Poort', een smalle doorgang tussen de rotswanden. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want het uitzicht is werkelijk adembenemend!

2. De Loutro Trail

Voor een meer ontspannen wandeling langs de kust is de Loutro Trail een absolute aanrader. Deze route begint in het pittoreske dorpje Chora Sfakion en voert je langs de kust naar het charmante vissersdorpje Loutro. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de azuurblauwe zee en de ruige bergen. Eenmaal in Loutro kun je heerlijk ontspannen op het strand en genieten van een welverdiende maaltijd in een van de traditionele tavernes.

3. De Prevelikloof

De Prevelikloof is een verborgen parel op Kreta en biedt een unieke wandelervaring. Deze route begint in het dorpje Kato Preveli en voert je door een weelderige kloof met een rivier en een adembenemend palmenbos. Onderweg kom je langs kleine watervallen en indrukwekkende rotsformaties. Het hoogtepunt van de wandeling is het Preveli-strand, waar de rivier uitmondt in de zee. Neem een verfrissende duik en geniet van de rust en schoonheid van deze magische plek.

4. De Elafonissi-kustlijn

Voor wandelaars die houden van witte zandstranden en kristalhelder water is de Elafonissi-kustlijn een must-see. Deze route begint bij het gelijknamige strand Elafonissi en voert je langs de kust naar het afgelegen Kedrodasos-strand. Onderweg geniet je van panoramische uitzichten op de turquoise zee en de kleine eilandjes voor de kust. Vergeet niet om een picknick mee te nemen, zodat je onderweg kunt genieten van een heerlijke lunch op een idyllisch plekje.

5. De Plakias naar Souda-baai

Last but not least is de wandelroute van Plakias naar de Souda-baai een echte aanrader voor avontuurlijke wandelaars. Deze route begint in het kustplaatsje Plakias en voert je langs steile kliffen en afgelegen stranden naar de prachtige Souda-baai. Onderweg kom je langs verlaten ruïnes en geniet je van spectaculaire uitzichten op de Libische Zee. Eenmaal aangekomen in de Souda-baai kun je heerlijk relaxen op het strand en genieten van een verfrissende duik.

Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon wilt genieten van de prachtige natuur, de wandelroutes langs de kust van Kreta bieden voor ieder wat wils. Van adembenemende kloven tot idyllische stranden, Kreta heeft het allemaal. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ga op ontdekkingstocht naar de verborgen parels van dit prachtige eiland!