Wandelen door de natuur van Kreta

13 juli 2023
Wandelen door de natuur van Kreta

Kreta, het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland, is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Met zijn gevarieerde landschappen, rijke flora en fauna, adembenemende uitzichten en talloze wandelpaden, biedt Kreta een onvergetelijke ervaring voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. In deze blog post nemen we je mee op een ontdekkingstocht door de mooiste wandelroutes en natuurgebieden van Kreta.

Samariakloof: de langste kloof van Europa

Een van de meest beroemde en spectaculaire wandelroutes op Kreta is de Samariakloof. Gelegen in het zuidwesten van het eiland, strekt deze kloof zich uit over een lengte van 16 kilometer en wordt beschouwd als de langste kloof van Europa. Het pad door de kloof begint in het Omalos-plateau en eindigt in het kustdorp Agia Roumeli. Onderweg kom je langs steile kliffen, dichte bossen, verlaten dorpen en kristalheldere riviertjes.

De Samariakloof is een beschermd nationaal park en biedt een unieke gelegenheid om de lokale flora en fauna van Kreta te ontdekken. Enkele van de dieren die je kunt tegenkomen zijn de Kri-Kri, een zeldzame wilde geit die alleen op Kreta voorkomt, en de Kretenzische steenarend. Zowel in het voor- als najaar is de kloof bezaaid met een kleurrijke verzameling van wilde bloemen en planten.

Hoewel de wandeling door de Samariakloof als uitdagend kan worden beschouwd, is het pad goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd. Reken op ongeveer 5 tot 7 uur om de volledige kloof te doorkruisen. Houd er rekening mee dat het nationaal park van mei tot oktober geopend is en dat het in de zomermaanden erg druk kan zijn.

Imbroskloof: een minder druk alternatief

Als je op zoek bent naar een iets kortere en minder druk bezochte wandelroute, dan is de Imbroskloof een uitstekend alternatief. Gelegen ten zuidoosten van de Samariakloof, is dit pad ongeveer 8 kilometer lang en neemt het 3 tot 4 uur in beslag om te voltooien. De Imbroskloof biedt een vergelijkbare ervaring als de Samariakloof, maar op een kleinere schaal. Het landschap is even spectaculair, met hoge kliffen, smalle doorgangen en mooie uitzichten op de zee.

De Imbroskloof is minder veeleisend dan de Samariakloof en is daarom geschikt voor wandelaars van alle leeftijden en niveaus. Het pad begint in het dorp Imbros en eindigt in het dorp Komitades. Onderweg loop je door een gevarieerd landschap van cipressenbossen, olijfgaarden en traditionele Kretenzische dorpjes.

De Elafonisi lagune en het Kedrodasos strand

Voor een ontspannende strandwandeling is het moeilijk om een betere bestemming te vinden dan de Elafonisi lagune, gelegen aan de zuidwestkust van Kreta. Dit prachtige gebied staat bekend om zijn fijne witte zandstranden, ondiepe turquoise wateren en zeldzame zeedieren, zoals de onechte karetschildpad. De Elafonisi lagune is gemakkelijk te bereiken en een populaire bestemming voor dagjesmensen.

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer afgelegen en ongerepte ervaring, raden we aan om een wandeling te maken naar het nabijgelegen Kedrodasos strand, op ongeveer 1 uur lopen van Elafonisi. Dit unieke strand wordt omringd door een dicht cederbos en biedt een rustig toevluchtsoord weg van de drukte. Vergeet niet om je snorkeluitrusting mee te nemen, want de heldere wateren rond Kedrodasos zijn perfect om te zwemmen en snorkelen.

De Lassithi-hoogvlakte en het Dikteon Andron

De Lassithi-hoogvlakte, gelegen in het oosten van Kreta, is een prachtig gebied om te wandelen en te genieten van het traditionele Kretenzische plattelandsleven. Deze vruchtbare hoogvlakte wordt omringd door hoge bergen en staat vol met windmolens, oude kloosters en pittoreske dorpjes. Een van de meest populaire wandelroutes in dit gebied leidt naar het Dikteon Andron, een historische grot waar volgens de legende Zeus geboren zou zijn.

Het pad naar het Dikteon Andron begint in het dorp Psichro en is ongeveer 1 kilometer lang. Hoewel het pad steil en rotsachtig kan zijn, is het goed onderhouden en biedt het een prachtig uitzicht op de Lassithi-hoogvlakte en de omliggende bergen. Eenmaal bij de grot aangekomen, kunnen bezoekers genieten van de indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, evenals de oude offerandes die in de grot zijn gevonden.

Kreta is een eiland met een overvloed aan natuurlijke schoonheid en wandelmogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende kloofwandeling, een ontspannen strandwandeling of een tocht door het traditionele platteland, Kreta heeft het allemaal. Trek je wandelschoenen aan en ontdek zelf de wonderen van dit betoverende eiland!